«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Стрес у водія початківця

Кожному починаючому водієві відомо почуття страху перед машиною. Кожна поїздка представляється чимось вкрай небезпечним. Тому засвоєння необхідних навичок водіння вельми проблематично. Автоінструктори розкажуть нам, як позбавиться від стресу і перебороти самого себе.

Стресовий стан психіки багато в чому обумовлений тим, що машина є джерелом підвищеної небезпеки. Навіть досвідчений водій відчуває сильну відповідальність за безпеку вантажу, пасажирів, автомобіля і своє власне життя, що ж говорити про початківців. Причому при цьому стані часто переважають негативні емоції: тривога, страх, сумнів, занепокоєння через можливе виникнення критичних ситуацій і невпевненість в їх успішному результаті.

Нервове напруження викликає порушення сприйняття, запам'ятовування, уваги, мислення, іноді може виявлятися уповільнення реакції і часткова втрата координації.

Причини стресового стану

На початку освоєння майстерності водія головною психологічною проблемою є те, що з першого заняття в автошколі і до здачі іспиту в ГИБДД, учень знаходиться в стані постійного стресу, викликаного цілим рядом причин:

  • По-перше, багато людей вчаться на права і замислюються про придбання машини для підвищення рівня життя, наприклад для кар'єрних просувань, рішення побутових проблем, підвищення свого соціального статусу. Тому сама думка, що вони не зможуть підготуватися екстерном і можуть не отримати права лякає їх.
  • По-друге, зараз будь-яка людина бачиля хоча б раз на дорогах або по телевізору ДТП з людськими жертвами і кров'ю, розлитої по асфальту. Думка про те, що він сам може стати учасником, жертвою чи, що найстрашніше, винуватцем такої аварії викликає сама по собі великий стрес. До того ж, деякі люди в силу своєї незрілості не можуть нести тягар відповідальності, що погіршує ситуацію.
  • По-третє, багато автошкіл через обмежений бюджет економлять на придбанні сучасного обладнання та автомобілів. Відсутність тренажерів та навчання на машинах змушують учнів з першого практичного заняття вирішувати досить складні завдання, не маючи для цього необхідного досвіду.
  • По-четверте, великий недолік в методиці навчання полягає в тому, що викладачі і автоінструктори, що володіють великим стажем керування транспортним засобом, просто не пам'ятають, які почуття вони відчували, коли вперше сіли за кермо. Тому вони не можуть зрозуміти учня і допомогти йому подолати стрес.

Роль автоінструктора

Якщо теоретичні заняття у більшості людей не викликають серйозного емоційного навантаження, то виїзд в місто, після трьох-чотирьох занять на автодромі - серйозне випробування. Одночасне спостереження за дорожніми знаками, розміткою, світлофорами, іншими учасниками руху, необхідність управління одночасно декількома механізмами: кермом, КПП, поворотниками, педалями, зчитування інформації з приладової дошки, плюс, настільки характерні для більшої частини року, складні погодні умови - все це робить виїзд в місто для початківця водія серйозним випробуванням.
І поки він не почне відчувати габарити автомобіля, не набуде навичок маневрування, тобто не придбає досвід - кожне нове практичне заняття буде для нього стресом.

Тут слід зазначити поведінку автоінструкторів. Вони знають, які почуття охоплюють учня, вони спостерігають такі почуття у кожного, але, в більшості своїй, інструктори автошколи не вважають за необхідне або просто не вміють виводити учня з такого стану.
Дії в автошколі обмежуються підказками і підстрахуванням, готовністю в будь-який момент прийняти управління.

Але присутність поруч досвідченого і впевненого приватного автоінструктора, зацікавленого своєю роботою, і такого, що прагне саме «навчити», а не відкатати швидше час, заспокоює новачка, допомагає правильно оцінювати обстановку і діяти відповідно до цього.

Зворотний бік автоінструктора

Але у цього явища є і зворотна сторона, без якої ніяк не обійтися. Досить поширені випадки, коли учень, успішно виконує на останніх заняттях всі завдання, з тріском провалює іспит. Страх і хвилювання, від яких він, здавалося б, повністю позбувся, знову долають його. Вірно пояснити подібне явище учень сам не може, що, знову ж таки, призводить до стресу і зниження самооцінки.
Але психологам добре відомо це явище. Впевненість водія початківця в цьому випадку грунтується не на його особистому досвіді, а пов'язується з інструктором, навіть якщо він просто мовчки сидить поруч. Як тільки з ним втрачається зв'язок - впевненість пропадає.
Це пройде тільки з досвідом. Так що не потрібно боятися, потрібно просто більше тренуватися.

Вдалого вам навчання і будьте акуратні!

***
Корисно почитати


Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...