«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Автомобільні відеореєстратори, юридичний бік проблеми (+++відео)

При розгляді справ по адміністративних правопорушеннях Ви можете надати будь-які докази, що ставляться до справи, у тому числі й запис, зроблений автомобільним відеореєстратором. Це Ваше право зафіксоване в кодексі про адміністративні правопорушення.


Пропонуємо Вам самостійно зробити висновки, вивчивши ці коментарі.

Оптимістичні коментарі:

При розгляді справ по адміністративних правопорушеннях Ви можете надати будь-які докази, що ставляться до справи, у тому числі й запис, зроблений автомобільним відеореєстратором. Це Ваше право зафіксоване в кодексі про адміністративні правопорушення.

При розслідуванні обставин ДТП і спірних ситуацій автомобільний відеореєстратор може стати єдиним об'єктивним джерелом інформації. Важливо, щоб такі прилади працювали за принципом авіаційного «чорного ящика», тобто включалися автоматично, без участі водія.

При розгляді справи про адміністративне правопорушення, так і при рішенні питання про відшкодування шкоди дані відеореєстратора можуть бути використані й підлягають оцінці поряд з іншими доказами.

Наявність такого запису не дозволить співробітникам ДАІ довільно трактувати обставини події.

Запис є об'єктивним свідченням тих або інших обставин, у відмінність, наприклад, від показань і пояснень водіїв і інших учасників дорожнього руху.

Важко представити, що якась посадова особа вирішиться прямо проігнорувати запис, на якому чітко видні дії учасників дорожнього руху.

Аналітичні коментарі:

Заявляти про наявність у вашому автомобілі відеоапаратури, що реєструє, необхідно на місці ДТП. А якщо ні, то навіть самий красномовний і якісний запис буде вкрай важко прив'язати до конкретних подій.

Вирішивши відстоювати свою невинність у суді, пам’ятайте, що один лише відеозапис, нехай навіть найвищої якості, — це слабкий аргумент: у запису повинен бути юридичний статус! І до розгляду він буде прийнята тільки за умови, що він справжній, має безпосереднє відношення до справи й отриман законним шляхом.

Як це перевірити? По документах! А саме: факт наявності відеоінформації і її вилучення з місця ДТП повинен бути відбитий у міліцейському протоколі. Для судді це означає, що змінити або переробити запис власник реєстратора не міг. Якщо ж відеодоказ спливе постфактум, то довіри до нього набагато менше!

Чемно, але наполегливо попросіть інспектора, що оформляє аварію, вписати до протоколу марку й модель відеореєстратора, спосіб його встановлення й орієнтацію відеокамер. Тип носія інформації і його характерні прикмети ( наприклад: «Карта пам'яті типорозміру SD синього кольору з подряпиною у вигляді букви «v») теж слід зафіксувати на папері.

Важливо, щоб час на зробленому записі збігався з реальним (тому стежте за правильним встановленням часу у приладі!) і вже зовсім добре, якщо вилучення носія відбудеться в присутності понятих — цим ви збільшите вагу доказової бази. Перед тим як віддати флеш-карту інспекторові, її краще (у присутності тих же понятих) запечатати в підходящий конверт.

А що робити, якщо співробітник ДАЇ відмовляється фіксувати факт наявності відеозапису? Тоді напишіть про реєстратора у своїх поясненнях. І перед тем як підписати протокол про адміністративне правопорушення, опишить в ньому відмову інспектора й свою незгоду із цим.

І останнє. Під час судового розгляду треба бути готовим дати пояснення, що стосуються роботи «чорного ящика» і надати суду пристрою (ноутбук із програмним забезпеченням, КПК або портативний відеоплеєр) для відтворення запису.

Якщо ж справа доходить до суду, то необхідно зробити наступні речі:

Повідомити посадових осіб, свідків про наявність у вас в автомобілі відеореєстратора. Попросити інспектори відзначити факт наявності відеореєстратора, його марку й модель, а також кількість і орієнтацію камер. Якщо він відмовляється, то зробіть це самі, а також згадайте його відмову й вашу незгоду із цим.

Далі необхідно вирішити, як бути із самим записом. Ви можете передати носій інспекторові (а він зобов'язаний його прийняти, тому що це доказ в справі, і не забути при цьому відзначити факт передачі, разом з описом носія в протоколі). Однак слід ураховувати, що зацікавлена сторона може підмовити органи зіпсувати ваш носій, або просто стерти з нього інформацію або «втратити». Якщо немає можливості зробити резервну копію на місці до передачі запису інспекторові, то має сенс залишити носій собі.

Незалежно від того, залишите ви запис собі або передасте інспекторові, судом буде призначена експертиза для визначення її дійсності, тому що такий запис є цифровим і може бути підроблен. На експертизі встановлюється, чи можливо створити аналогічний матеріал фахівцями цього експертного центру. Якщо так, то в які строки, і за допомогою якого устаткування.

У всій процедурі можна виділити два основні фактори:
  • прив'язка до місця й час передачі запису в «органи». 
  • якщо прив'язку до місця відбита в протоколі, то другий фактор – час легалізації, має величезне значення.
У даний момент... нічого не можна виготовити за секунди. Тому що необхідний строк на підробку того або іншого відеоматеріалу береться за основу визначення його дійсності. Приміром, якщо ви пред'явили суду відеозапис піврічної давнини, то він не буде навіть звертатися до експертизи, відразу визнавши її «умовно підробленою». Як же зробити, якщо ви турбуєтеся про схоронність запису й вирішили залишити її собі?

Можна вжити наступних заходів:

Зробити резервну копію.

Копію або оригінал як можна швидше відправити поштою рекомендованим листом у суд, де буде слухатися ваша справа. Запис стане «легалізований» відразу після одержання судом листа. Разом із цим покласти копію (оригінал) у банківське гніздо. Якщо буде потрібно, суд призначить розкриття цього гнізда, а записи дати й часу вашого останнього відвідування банку буде досить, щоб визнати цей факт їх моментом легалізації.

***



Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...