«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Як ДАІ відбирає машини за несплату штрафів (+відео)

Затримувати ТЗ, якщо власник
не сплатив штраф вчасно, - незаконно
/ autocentre.ua


Прецеденти, коли автомобілі за несплату штрафів в термін затримують на штрафмайданчики, відзначені в Київській, Дніпропетровській та Чернігівській областях України, пише Автоцентр.
Неприємності виникають, коли водії проїжджають повз пост ДАІ. Але не кожного, а того, який обладнаний сучасним приладом Рубіж, що дозволяє в потоці транспорту он-лайн зчитувати номерні знаки і швидко «проганяти» їх по наявних базах даних Угон, Номерний знак, Розшук і ін.


Прилад встигає швидко обробити інформацію і при наявності проблем з машиною або водієм, повідомити про це правоохоронців. В даному випадку, даїшники зупиняють автомобіль і повідомляють власникові про те, що цей транспортний засіб знаходиться в розшуку. Більш детальну інформацію з приводу того, на якій підставі шукають ТЗ, працівник ДАІ може отримати в черговій частині. Там-то і повідомляють про те, що причина в несплаті штрафу у строк. Однак ні те, за яке саме порушення ПДР слід сплатити штраф, ні суму інспектори повідомити не можуть - не мають інформації.
ДАІ розшукує машини відповідно до статті 40 ЗУ Про виконавче провадження на підставі відповідної постанови, винесеної державною виконавчою службою, яка займається примусовим стягненням штрафів за порушення ПДР, у разі несплати штрафу у строк (більше 15 днів з моменту складання адмінпротоколу). Причому в даному випадку покарання за несплати штрафу - подвійний розмір штрафу (ст. 308 КпАП України). Постанова виконавчої служби є обов'язковим для виконання органами внутрішніх справ.

Далі даїшники тимчасово затримують і доставляють на штрафмайданчик розшукуваний автомобіль. При цьому важливо знати, що подібні дії не відповідають вимогам законодавства. 
Справа в тому, що тимчасове затримання ТЗ передбачено ст. 265-2 КпАП і такі заходи застосовуються лише у випадках технічних несправностей, якщо у машини немає реєстрації або держномерів, перебиті або знищені номери агрегатів, немає прав або документів на ТЗ у водія, або ж водій знаходиться в стані сп'яніння.

Тобто тимчасово затримувати транспортний засіб, якщо власник не сплатив штраф вчасно, - незаконно, але на практиці це відбувається.

До того ж, багато хто не знає і того, що тією ж статтею 265-2 КпАП передбачено, що машину можуть тимчасово затримати тимчасово на термін не більше 3 днів. Причому, після закінчення цього часу власник має право звернутися за поверненням ТЗ. Це звернення є обов'язковим для виконання і які-небудь засоби при цьому вилучати - не можна.






***
Корисно почитати


Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...