«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Порада юриста: Що потрібно знати, підписуючи ДАІшний протокол

autosvit.com.ua
Що робити, якщо ви підписали протокол в стані афекту, яке часто буває після ДТП?
Чи складно оскаржити в суді протокол, який водій підписує відразу на місці ДТП? Адже після аварії водій може перебувати в стані стресу, афекту і т.д. Як це довести в суді? Або краще відразу відмовитися підписувати?

В першу чергу, слід зазначити, що протокол взагалі не підлягає оскарженню. За визначенням, протокол - це документ, який фіксує певний процес. У нашому випадку фіксується адміністративне правопорушення. На підставі протоколу буде прийматися рішення, яке оформлюється постановою. Саме постанова і може бути предметом оскарження.

Після складання протоколу, учасники ДТП мають право (зокрема особа, щодо якої протокол складається) висловити свої зауваження. Це стосується і схеми ДТП. Виходячи з цього, відмовлятися від підпису в протоколі або схемі ДТП не варто. Якщо згодні з усім - підписуйте, якщо не згодні - напишіть на протоколі, з чим конкретно.

Крім того, варто пам'ятати, що наявність вашого підпису в протоколі або схемі ДТП, і наявність у вас копії (її вам повинні обов'язково видати) позбавляє в майбутньому можливості підробити ці документи. На жаль, на практиці такі випадки зустрічаються.
Факт перебування в стані стресу або афекту не означає автоматично незаконності протоколу і отже постанови.

Ще одна порада: читайте, що ви підписуєте! Слова в процесуальних документах означають саме те, що означають. Тобто, якщо написано «копію протоколу отримав», то підписуючись в цій графі, ви вже повинні мати копію в руках. Інакше, підписавши, говорити "мені не дали" буде безглуздим.
Ставлячи підпис в графі «з правами ознайомлений», говорити про те, що права ніхто не роз'яснив, можна - але ефекту від цього не буде.


***
Корисно почитати


***
Корисно подивитися


Оформлення ДТП без ДАІ

Відтепер українським водіям, які потрапили у дорожньо-транспортну пригоду, не потрібно чекати на страховиків і Державтоінспекцію. Оформити бланк на компенсацію збитків зможуть самі учасники ДТП одразу на місці. З 19 вересня у дію вступив оновлений закон, відповідно до якого при страхуванні автомобіля водії отримують так звані європротоколи. Це -- спеціальні бланки, що вже десятиліттями діють по всій Європі та значно спрощують процедуру оформлення аварії.



Коли машину зупиняє людина у формі працівника ДАІ, кожен водій мимоволі напружується. Хтозна, що знайде "даішник" у документах та автомобілі? І мало хто задається питанням, а чи має право без пояснень зупиняти авто людина у формі інспектора? Не допускається безпідставне зупинення працівниками ДАІ транспортних засобів для перевірки їхнього технічного стану за відсутності ознак про їх технічну несправність. Про це повідомила прес-служба ДАІ. Відповідно до положень Закону України «Про міліцію» в Державтоінспекції назвали 12 підстав для зупинки транспортних засобів.

12 підстав для зупинки транспортних засобів ДАІ





Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...