«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Як захиститися від шахраїв на дорозі. Підстави, крадіжки (+++відео)


Шахраї пропонують заплатити
за шкоду відразу, не викликаючи ДАІ
/ shutterstock.com
Загроза може виходити звідусіль: вас можуть підставити як інші водії, так і пішоходи. Окремий «бізнес» - крадіжка речей з салону.
Всілякого роду злочинці завжди розглядають автомобілістів як джерело наживи. Адже у водіїв практично завжди з собою є гроші, як мінімум пару сотень на бензин і «про всяк випадок» (на кшталт поломки).
Крім того, за логікою бандитів, автомобіль на останні гроші купують рідко, а значить, якщо водія добре «потрусити», є можливість відібрати в нього кілька тисяч гривень, а то і доларів. Ось і розводяться на просторах СНД банди з професійних шахраїв, які заробляють гроші на імітації аварій. Так, за даними російського міністерства внутрішніх справ, в Москві «працює» три десятка організованих злочинних груп, в Пітері - до 10 угруповань. Ми недарма навели дані з Росії. Справа в тому, що ті ж люди працюють і в великих міста нашої країни - дві затримані восени 2010 року банди складалися з громадян Росії, Узбекистану, України та Білорусі. Надокучили в одному місті, вони переїжджають в інше, де займаються тим же самим.

Автопідставами їх діяльність не обмежується - злочинці займаються крадіжками цінних речей з салонів автомобілів, грабежами «граків» і угонами. Згідно з даними МВС, більшість жертв злочинців - водії автомобілів середнього класу: надто дорогих машин злочинці бояться (щоб самим не нарватися на неприємності), а водій занадто дешевої машини (наприклад, 20-річної іномарки) може виявитися неплатоспроможним, та й цінні речі у нього є рідко.

Однак практика показує, що, дотримуючись певного алгоритму поведінки, від злочинних посягань можна відбитися.

Як влаштовують підставні аварії

Цей вид кримінального бізнесу офіційної назви не має, але і правоохоронці, і самі водії використовують слово автопідстава. Схем, за якими працюють злочинці, кілька, але суть їх всіх одна - акуратно підставити дорогу машину під несильний удар, залякати жертву і отримати з неї гроші за матеріал, моральний збиток і за незверненими у ДАІ.

Водій автомобіля, вибраного жертвою, бачить в дзеркало заднього виду машину, що несеться ззаду на великій швидкості і миготить дальнім світлом . Звичайно ж, він починає перебудовуватися вправо. А в цей час авто, що рухається в сусідньому ряду, різко збільшує швидкість і підставляє під удар ліву сторону. Нібито постраждалі вискакують з машини (іноді тримаючи в руках біти або гайкові ключі) і починають напирати на підставленого водія, вимагаючи сплатити матеріальну та моральну шкоду. Тут же знаходяться і свідки. Водієві пропонують заплатити за шкоду відразу, не викликаючи ДАІ.

Сума збитку, яку злочинцям вдається збити з жертви, залежить від того, наскільки сильно їм вдалося залякати людину своєю зовнішністю - зазвичай це здорові бритоголові хлопці з манерою спілкування з фільмів про бандитів 90-х. Та й їх нібито пошкоджена машина відноситься до преміум-брендів (Mercedes, Lexus, Audi або Porsche). Наприклад, за словами начальника ЦГЗ київської міліції Володимира Поліщука, в Києві в минулому році був випадок, коли авторазводіли вимагали у жертви 50 тис. грн. за подряпаний Porsche.

«М'ятий ковпак»

Ця схема схожа на попередню, але більш примітивна. З машини автолюбителя знімається ковпак - з заднього лівого колеса. На задньому крилі ганчіркою протирається ділянка з цього ж боку. Після того як автолюбитель почав рух, через півкілометра його наздоганяє автомобіль, водій якого у вікно показує йому знятий ковпак і вимагає зупинитися. На узбіччі шахрай повідомляє водієві про те, що він в потоці руху при перестроюванні пом'яв чужий автомобіль, та ще й так, що ковпак відлетів. І що є свідки того, що водій зник з місця ДТП - навіть довелося наздоганяти. А за таке правопорушення, як відомо, загрожує адмінарешт до 15 діб. Та ще й позбавлення прав за сам факт ДТП.

Відразу ж після опису всіх складнощів шахраї пропонують просте рішення - заплатити за подряпину «всього» 500-1000 гривень. І водієві здається, що простіше заплатити цю нещасну тисячу і роз'їхатися, тим більше що на його авто пошкоджень немає. Один такий автомобіль з шахраями, за даними міліції, заробляє за добу близько 20 тис. в день.

Профілактика автопідстав

Головний спосіб захисту - водійська майстерність. ПДР вимагають триматися крайнього правого ряду (новачки чомусь завжди прагнуть зайняти лівий), по-друге, якщо сліплять дальнім, не варто різко перебудовуватися - акуратно включайте правий поворот і переконайтеся, дивлячись у дзеркало заднього виду, що в сусідньому ряду нікого немає, або в тому, що ви встигнете перебудуватися навіть в тому випадку, якщо сусіднє авто ззаду різко прискориться.

Як вести себе в такій «аварії»

Якщо ж ДТП відбулося, викликайте ДАІ для оформлення. Погрожують? Замкніться в машині і викликайте міліцію. Як правило, шахраї приїзду ДАІ не чекають.

Точно так само потрібно діяти і в тому випадку, якщо вас звинувачують у втечі з місця аварії. До речі, з юридичної точки зору, водій-опонент зробив точно таке ж порушення, що і ви, - ПДР вимагають від нього залишатися на місці аварії. «Лівих» свідків теж не варто боятися: на суді їхні свідчення розсиплються.

Підстава з наїздом на пішохода

Збитий пішохід - нічний кошмар будь-якого водія. Тут і громадський осуд, і покарання за всією суворістю закону (як мінімум позбавлення прав, але можуть завести і кримінальну справу). Обгрунтованими страхами водіїв і користуються шахраї, що імітують постраждалих пішоходів.

Схема така. Автомобіль їде зі швидкістю 40-50 км / год у крайньому правому ряду. І раптом стоїть на узбіччі людина стрибає на лобове скло і падає на землю. На жаль, коли відбувається потрапляння на лобове скло, водій повністю розгублюється і потім вже ніколи не згадає деталей. Пішохід кричить, що його збили, у нього перелом кінцівки і корчиться від болю. Тут же набігають свідки із закликами мало не лінчувати водія. Потім водієві, що знаходиться в шоці пропонують відкупитися - заплатити 3-5 тис. за завдані збитки і не мати проблем. Більшість водіїв погоджується. Автор цих рядків, ще будучи школярем (в 90-х роках), бачив шахрая, якого на жвавій вулиці (під ринком Виноградар у Києві) «збивали» за день 5-6 разів.

Більш витончений варіант - за участю дітей. Ситуація схожа на попередню, але з деякими відмінностями. Використовують її у випадку з водіями високих автомобілів (наприклад, позашляховиків). Водій здає назад, потім рушає і їде. Але раптом чує крики і стукіт по багажнику. Виходить, і перехожі йому заявляють, що, здаючи назад, він збив дитину - поряд дійсно лежить низькорослий підліток років 15-ти, який тримається за пошкоджену частину тіла.

Поруч, природно, свідки й убиті горем батьки («мама» при цьому влаштовує цілий спектакль зі сльозами і голосить на всю вулицю, а «батько» кидається з криком і стиснутими кулаками). «На лікування» «батьки» вимагають також від 5 до 15 000 гривень. Зазвичай шахраї вибирають в якості жертв водіїв-жінок, які віддають перевагу відкупитися від проблем.

Як захиститися від пішоходів-шахраїв

Зазвичай, як тільки водій починає викликати ДАІ, «пішоходи» тут же зникають. Але шахраї, що понагліші, оформляють ДТП і приходять на суд, розраховуючи вимагати гроші за моральну шкоду (шкоди здоров'ю, як ми пам'ятаємо, немає). Довести свою невинність на суді складно (на увазі упередженості суддів у таких справах), але є сенс потягнути справу - на 2-3 засідання шахраї вже не приходять (для них це занадто витратна за часом справа).

Небезпечні попутники

Водії, які часто їздять на великі відстані і підробляють тим, що підвозять попутників, що стоять на узбіччі з табличками, ризикують не менше - ви не можете передбачити, що людина, підібрана на трасі, не злочинець. За час роботи в Асоціації міжнародних автоперевізників автор цих рядків стикався з понад 20 випадками, коли далекобійників грабували саме попутники. Цікаво, що в одному з випадків велику суму грошей у водія вкрав підібраний ним «колега», котрий голосує біля нібито зламаної фури: зловмисник спеціально стояв біля вантажівки.

Як крадуть речі з салону

Відповідь на це питання начебто знає кожен - в сутінках злодії розбивають скло й витягають із салону все більш-менш цінні речі, в тому числі і автоелектроніку (на кшталт магнітоли). Однак це - лише один зі способів крадіжки з салону, на який попадаються автомобілісти, що економлять на купівлі гаража або на стоянці, що охороняється, щиро вірячи в те, що злочинців відлякає верещала сигналізація. Справа в тому, що, по-перше, пограбування салону займає до 20 секунд (навіть якщо власник прокинеться від звуку сигналізації, то просто не добіжить до машини), по-друге, дешеві «сигналки» легко відключити (наприклад, відкривши капот і вирвавши сирену з м'ясом). Часто злодії змушують водія і самого відключити сигналізацію - просто б'ють по колесах протягом ночі, змушуючи її спрацьовувати, поки автовласника і його сусідів це не дістане. Знаючи про виверти злодіїв, багато автовласників ховають цінні речі в багажник. Але і це рятує не завжди: проникнувши в салон, злодій відкидає заднє сидіння і потрапляє в багажний відсік. Існують способи обікрасти і тих водіїв, хто не залишає цінності в автомобілі, - у них «тирять» прямо з-під носа.

Взимку автомобілістів нерідко грабують під час прогріву двигуна. Уявіть ситуацію. Водій вийшов на вулицю, поклав сумку (наприклад, з ноутбуком) на заднє сидіння, а сам сидить і чекає, поки двигун прогріється - так поводяться практично всі водії. Користуючись паузою, злодій просто відкриває задні двері і забирає речі ... Часто водієві спеціально пробивають колесо - під час заміни майже все залишають двері відкритими.
Схожа схема - на перехресті. Водій зупиняється на червоне світло і чекає, поки загориться зелений або тягнеться в пробці. У цей момент злодій просто відкриває задні двері і краде речі. Водій в цьому випадку безпорадний - не кине ж він авто посеред дороги, щоб бігти за злочинцем. До речі, в кінці 90-х автовикрадачі на перехрестях спеціально провокували водіїв: стоїть машина на світлофорі з відкритим вікном, до неї підходить хлопчина і плює водієві в обличчя, розлючений автомобіліст вискакує з авто і кидається в погоню, під впливом емоцій, природно, забуваючи ключі в замку запалювання. Викрадачеві залишалося лише сісти за кермо, завести двигун і виїхати.

Як захиститися від злодіїв

Очевидно, що в більшості випадків крадіжки відбувається через необачно незакриті двері. Тобто їх потрібно блокувати відразу ж після посадки на водійське місце - центральний замок є дуже корисною опцією. А от якщо його немає, намагайтеся тримати задні двері (якщо ви кладете сумку на заднє сидіння) постійно закритими. Також радимо, виходячи з автомобіля, закривати двері завжди! У тому числі і в разі поломки або якщо потрібно вийти на одну хвилинку в кіоск за цигарками.

Друга порада - не провокуйте злочинців. Будь-які предмети, які можуть зацікавити злодіїв (дорожче 100 грн.) або ховайте під сидіння або в багажник (якщо виходите ненадовго), або забирайте з собою (при нічній стоянці).

До речі, звертатися в міліцію із заявами такого роду особливого сенсу немає - «барсеточниками» міліція займається неохоче і, як правило, просто пише відмову в порушенні кримінальної справи.

І, нарешті, не піддавайтеся на можливі провокації: цілком можливо, що сусід по ряду, що тикає дулі і пропонує «вийти поговорити», робить це з іншою метою.


Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...