«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Як не заснути за кермом

Дослідження показують, що приблизно кожна п'ята аварія на дорозі викликана втомою водія. 
Робіть зупинки хоча б раз в 2:00 / shutterstock.com

Експерти вважають, що реальні цифри можуть бути навіть вище, оскільки довести, що людина заснув за кермом і потрапив в ДТП на практиці дуже складно. 

Недавнє опитування у Великобританії виявив, що 74% автомобілістів принаймні раз за останні три місяці сідали за кермо дуже втомленими. Більше того, 9% опитаних зізналися, що хоча б раз на тиждень водять машину в стані фізичного стомлення. Британські вчені навіть провели експеримент і порівняли втома від їзди з дією алкоголю.

Як би банально це не звучало, перед довгою поїздкою потрібно добре виспатися. Ніколи не вирушайте в дорогу втомленим, навіть якщо на відпочинок немає часу. 

Зупиняйтеся принаймні кожні 2:00, роблячи перерву на 15 хвилин. 

Якщо ви відчуваєте, що засинаєте, не випробовуйте долю і знайдіть місце, де можна припаркуватися і перепочити. Випийте пару чашок кави або банку «енергетика», але пам'ятайте, що повноцінний відпочинок кофеїн не замінить. 

Найкращим місцем для стоянки, якщо вона необхідна, є спеціальні майданчики чи примикають до шосе грунтові дороги. Якщо габаритні або стоянкові вогні в автомобіля несправні, навіть короткочасна зупинка вночі на неосвітленій ділянці дороги заборонено. Автомобіль повинен бути відведений за межі дороги, т. е. за межі проїзної частини »узбіч, розділової смуги. 

Не забувайте, що сон огортає швидше, ніж здається. Відкриваючи вікна і слухаючи радіо (найпопулярніший спосіб за результатами опитувань), водій ризикує «відключитися» і впасти в так званий мікросон, який може тривати від пари секунд до півхвилини. На трасі при вище 100 км / год автомобіль пролітає пару сотень метрів за кілька секунд, так що не дивно, що навіть короткочасний сон може стати причиною трагедії. 

Якщо ви без видимих ​​на те причин відчуваєте втому навіть вдень, краще сходіть до лікаря. Існує чимало видів порушень дихання і розлади сну, хоча в більшості випадків сонливість викликана банальним перевтомою. 

Якщо ви зважилися на нічний подорож, не забувайте про нюанси водіння в темний час доби.

Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...