«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Сигнальна азбука автомобіліста.


На дорозі, як в житті, існують свої неписані закони і правила. При русі по трасі або в міському потоці часто виникає необхідність передати інформацію іншому автомобілістові, але як це зробити? Щоб правильно розуміти один одного на дорозі, водії використовують азбуку сигналів.

Світлові сигнали:

Найпопулярніший сигнал на трасі - це подвійне мигання дальнім світлом фар. Цим сигналом попереджають водіїв зустрічних машин про те, що попереду «причаїлися» співробітники Дорожньої Поліції. Іноді цей же сигнал використовують для позначення небезпеці - попереду ДТП, відкритий люк або інший сюрприз, що вимагає зниження швидкості і підвищеної уваги.



Щоб віддячити за попередження треба підняти руку долонею вперед над кермом. Ці знаки широко використовується не тільки в Росії, але і в інших країнах.

Але якщо в темний час доби зустрічні машини не мигають, а включають дальнє світло фар на більш тривалий час - це означає, що ви їх сліпите. Перевірте - чи не забули ви перемкнути дальнє світло фар ближнє.

Якщо вам сигналить дальнім світлом автомобіль, що йде позаду вас, - значить, його водій просить поступитися йому дорогою. Найбільш наполегливі водії можуть підкріплювати свої вимоги звуковими сигналами. Якщо у вас є така можливість, то перебудуйтеся і пропустіть того, що поспішає. Природно, спочатку треба переконатися, що вам є куди перебудовуватися - іноді саме таким способом водіїв провокують здійснювати ДТП при «підставах».

Включення лівого ”поворотника” в крайньому лівому ряду також позначає прохання тому, що попереду їде прийняти правіше і дати можливість його обігнати.

Якщо перед вами по трасі їде хура і у неї включений лівий поворотник, але вона не перебудовується, означає водій попереджає вас, що в даний момент обганяти його не варто - попереду якась перешкода. Правий поворотник означає, що дорога вільна - можна обганяти.

У відповідь на такий жест після обгону прийнято кілька разів моргнути ”аварійкой”: ”Спасибі!”. Так само можна віддячити і водія, що пропустив вас на складній ділянці дороги, або що дозволив перебудуватися, коли ви попросили, включивши поворотник.

У великих вантажівок на трасі теж виникають проблеми з обгоном. У темноті при обгоні водій хури не бачить, випередив він машину, що обганялася, чи ні. В цьому випадку можна допомогти «велетневі» - сигнал дальнім світлом дасть зрозуміти водієві хури, що він може повернутися на свою смугу, не зачепивши вашу машину.

Звукові сигнали

Не дуже ввічливі водії часто використовують клаксон, щоб виразити свою крайню незадоволеність. Це створює на дорозі знервовану обстановку і просто заборонено правилами дорожнього руху. Звуковий сигнал застосовується для того, що б привернути увагу або запобігти ДТП.

Давайте будемо взаємно ввічливі і уважні. Пам'ятаєте: ніщо не цінується так дорого і не стоїть так дешево, як ввічливість.


Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...