«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Мова автомобілістів: абетка для водіїв-новачків (++відео)

Якщо ви недавно сіли за кермо, корисно буде дізнатися, як наші водії спілкуються з один одним мовою рухів тіла і попереджають про небезпеку миготінням фар.
Професійні водії запевняють, що зменшити кількість аварій і вберегти нерви можна дуже простим способом - тільки знати і використовувати ніде не прописані, але вироблені практикою, правила дорожнього етикету, йдеться в сюжеті 2 +2.



Так званою невербальною мовою водії краще за всіх спілкуються далекобійники, які переймають цю моду на європейських дорогах. Скажімо, якщо на трасі автомобіль попереду включить правий поворот і продовжить їхати не повертаючи- водій повинен розуміти, що йому дають дорогу, а попереду вільно.

"Якщо ж я включаю лівий поворот, то це значить, що попереду є машина - обганяти не треба", - пояснив журналістам водій Михайло Куделя.

Щоб сказати "дякую" по-водійськи, досить кілька разів моргнути аварійними вогнями. А ось коротке мигання дальнім світлом означає, що вас просять звільнити дорогу. Але якщо водій з яких-небудь причин не може цього зробити, далекобійники радять або включити лівий поворот, або злегка натиснути на педаль гальма - і тоді нахаба відстане.

Якщо ви забули включити фари ввечері, водії покажуть пальцями на очі.

Про засідку ДАІ водії на зустрічній можуть повідомити навіть не блимаючи фарами. Наприклад, постукавши по плечу, немов по погонах, або ж зімітувавши махання жезла.

Якщо в пробках водій захоче, щоб його пропустили в іншу смугу, частіше діє навіть не включений поворот, а піднята рука. Згода - коротке мигання фарами.

Всі інші жести, які раніше існували в неписаному водійському кодексі, говорять далекобійники, витіснили автомобільні рації. "Навіть легкові зараз теж купують, встановлюють радіостанції. По ній все можна почути, всю інформацію, яка є на трасі, все це ми передаємо". - Розповів Куделя.

Всі ці жести і мелькання поворотів і фар - лише повинні допомагати водіям зорієнтуватися на дорозі. Але вірити їм беззастережно - не варто, оскільки вони можуть суперечити правилам дорожнього руху.

Неформальне спілкування водіїв на дорозі - сюжет телеканалу НТВ:



Висновки. Як розпізнати жести і сигнали автомобілістів:


  • Пара коротких мигань дальнім світлом з зустрічки - необхідно зменшити швидкість і їхати обережніше, оскільки попереду небезпека або пост ДАІ. 
  • Часте миготіння зустрічних машин може значити те, що ви їх сліпите або у вас проблема з фарами.
  • Кілька мигань дальнім світлом ззаду значить, що вас просять поступитися дорогою.
  • Одне недове миготіння дальнім світлом у заторі - проїжджай.
  • Короткочасне включення аварійки - подяка або вибачення.
  • Якщо за містом на вузькій дорозі при обгоні вантажівки або автобуса у них блимає лівий поворотник, це попередження - обганяти не слід, на зустрічній машина, а якщо включений правий сигнал повороту, шофер повідомляє, що обгін безпечний.
  • Рука, що показує коло і веде вниз - у вас спущене колесо.
  • Якщо водієві показують дулю, то між спареними колесами вантажівки «оселився» камінь (звичайно, дуля можуть показати і за її прямим значенням).
  • Рука показує на узбіччя - з вашою машиною щось не так, треба зупинитися.
  • Рука показує на двері машини - одна з дверей неповністю закрита.
  • Хлопання долонею в повітрі - треба перевірити, чи закритий багажник.


***
Зверни увагу

Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...