«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Амаксофобія

Моторофобія (Амаксофобія)
- боязнь автомобіля

У нескінченному списку фобій амаксофобія далеко не на останньому місці, хоча багатьом здається дивним, що в наш час людина може боятися автомобілів, а точніше, пересування в цьому зручному виді транспорту. Але відбувається саме так, і люди, що страждають цією фобією, відчувають нав'язливий страх пересуватися таким способом.

Цікаво, що більше двадцяти п'яти відсотків водіїв відчувають душевне хвилювання, якщо їм має бути поїздка на автомобілі, і стан стресу різного ступеня вже під час процесу водіння. Такі дані отримали вчені, проводячи численні дослідження. Психологічну причину цієї, можна сказати, масової фобії, завжди слід шукати в якійсь події, що вразила уяву людини.

Причини нападів амаксофобіі
Глибина пережитого потрясіння, з яким викликана амаксофобія, може бути різною. У зв'язку з цим прояв фобії теж різний, більш-менш виражений. Обставини на дорозі не завжди залежать від водія, або пасажира, і саме ці непередбачені і некеровані випадки часто провокують напади амаксофобіі. Психологи стверджують, що особливо поширені такі причини, як їзда на автомобілі в несприятливих погодних або кліматичних умовах, траса з інтенсивним рухом, поїздки в нічний час доби. Також величезне занепокоєння викликає відповідальність за пасажирів, що знаходяться в салоні автомобіля, тим більше дітей. Багато водіїв стверджують, що вони нервують, якщо їдуть на чужій машині.

Якщо говорити про жіночу боязнь автомобілів, коли жінка перебуває за кермом, - то в даному випадку вирішальну роль у виникненні стресу грають погані манери водіння інших водіїв, що зустрічаються на шляху прямування. Чоловіки бояться цього не менше, але у них додатково додається невпевненість у своїх здібностях попередити можливу дорожньо-транспортну пригоду. Тим не менше, серед представниць слабкої статі вдвічі більше тих, хто схильні до нападів амаксофобіі. Якщо ж говорити про загальну поширеність цього страху, то він входить до першої десятки таких хворобливих страхів, що найбільш часто зустрічаються, і відноситься до панічних розладів.

Особливості захворювання

Панічними станами називаються гострі напади ірраціонального страху, коли людині здається, що їй загрожує смертельна небезпека. В реальності це абсолютно необгрунтована боязнь, що не має підстав, і вже тим більше, відсутня небезпека для життя. Серед дорослого населення амаксофобіі схильні приблизно п'ять відсотків людей, і велика частина з них - жінки. Вчені виділили і найбільш характерний вік, це від двадцяти до сорока. Також існує думка, що схильність до амаксофобіі може мати генетичне походження. Якщо бути точнішими, то людина може успадковувати тривожно-недовірливий характер, і саме він є підставою для розвитку подібних порушень.

Як правило, лікарям важко з'ясувати справжню причину фобії, хоча прийнято вважати, що даний стан виникає в дитячому віці, під впливом певних психічних травм. Мають місце і стресові ситуації дорослого життя, які зустрічаються людям на кожному кроці. Існує ряд інших факторів, які часом підтвердити не менш важко, ніж відкинути. Більшість учених дотримуються думки, що явну і виразну причину відстежити досить важко, і це відбувається рідко.

Як виявляється амаксофобія

Якщо має місце легка форма даного панічного розладу, то вона обмежується лише зайвою нервозністю, коли людина веде машину. При важкому випадку виникає помутніння в очах, і людині бракує повітря лише при одній думці про можливі нещасні випадки на дорозі. Виявляються симптоми, які вважаються характерними для фобій будь-якого виду, і хоча ознаки можуть спостерігатися в будь-яких варіантах і поєднаннях, загалом, вони схожі. Наприклад, у людини, яка страждає амаксофобією, різко змінюється серцевий ритм, виникає несподівана слабкість, стає важко дихати. Німіють ноги і руки, людину нудить, не виключено виникнення блювоти. Виступає рясний піт, хворий перестає розуміти, де він знаходиться, не орієнтується на місцевості. Все навколо здається неприродним. І на цьому тлі виникає передчуття, що життя відходить.

У таких випадках амаксофоби поступають приблизно однаково. Вони шукають допомоги, телефонують у швидку, бо відчувають, що «вмирають». Зазвичай лікарі вводять заспокійливі засоби, і напад швидко усувається, повертаючи хворому нормальний настрій і здатність тверезо міркувати. В залежності від інтенсивності нападу паніки, хворий повинен діяти самостійно. Для цього потрібно зібрати всю силу волі, щоб прийняти ліки, наприклад, це може бути валеріана, гліцесед, або інший препарат, який призначив лікар. На жаль, при більш важкому перебігу хвороби, однієї волі, навіть дуже міцної, буде недостатньо. В цьому випадку необхідне застосування спеціальних методик і лікарських засобів.

Лікування амаксофобії

При лікуванні даної фобії, як будь-яких інших, важливо не переплутати панічну атаку з приступом інших, досить серйозних захворювань, наприклад, тахікардії, аритмії, бронхіальної астми. Ці хвороби також супроводжуються певним острахом. Лікар швидкої допомоги без зусиль визначить, яке потрібне лікування.

При амаксофобіі терапія полягає в тому, що хворий самостійно приймає призначені лікарем психотропні препарати, які швидко зупиняють раптовий приступ, і не дають йому розвиватися до критичного стану. Також постійно, протягом двох і більше місяців приймаються ліки, щоб не допустити виникнення рецидиву фобії. Якщо фармакологічні засоби підібрані правильно, то позитивний результат помітний вже в перші дні лікування. Людина стає спокійнішою, зникає відчуття пригніченості. Як доповнення, застосовуються психотерапевтичні методи.

psyportal.net

*** 
Корисно почитати

Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...