«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Захисти себе від хама на дорозі!

www.idrive
Хоча в останні роки мафії на дорогах суттєво поменшало, питання самооборони на дорозі актуальності не втрачає. Автомобільне хамство процвітає, а виросло на фільмах «Бригада» і «Бумер» покоління веде себе нахабно і агресивно. Та й більш дорослі автомобілісти сіють на дорогах злість. Не дивно, що відразу після отримання прав на водіння автомобіля, багато відправляються в збройовий магазин за засобом самооборони.

Отже, що краще придбати? Самий банальний варіант - це газовий балончик. Марки «Контрол-УМ», «Терен-1», «Шок» вважаються одними з найсильніших. Балончики ефективні на відкритому просторі чи, наприклад, якщо хтось намагається витягти вас з машини. Є також непоганий засіб під назвою «Удар», яке розпорошує рідину на більш далеку дистанцію, але вимагає певної влучності. Важливо всі ці засоби застосовувати раптово, щоб людина не встигла закрити обличчя або відвернутися.

Другий за популярністю варіант - електрошокер. У Росії дозволені моделі потужністю до 60 КВ. Продається їх величезна кількість, в тому числі замаскованих під ліхтарик, мобільний телефон або губну помаду. Купувати треба лише моделі потужністю від 30 Кв. Менш потужні апарати неефективні. Електрошокери гарні знову ж у випадках, якщо водія намагаються висмикнути з машини і тягнуть руки, щоб відстебнути ремінь безпеки. Головний мінус електрошокера - необхідність наблизитися до супротивника на близьку відстань. Якщо це відбувається за межами автомобіля, а у нападника в руках пістолет, біта чи ніж, електрошокер застосувати неможливо. В цьому випадку, разом з електрошокером краще використовувати «Удар» або газовий балончик.
Плюс балончиків і електрошокерів - це те, що вони не залишають слідів. Тобто потрапити під статтю про перевищення необхідної самооборони практично нереально.
Популярні в народі ножі, біти і монтування ефективні не завжди. Та й, приміром, незачохлена біта потрапляє під визначення холодної зброї і може створити проблеми з поліцією. З ножем і монтуванням також клопоту не оберешся, до того ж сам факт демонстрації цих предметів може спровокувати нападника застосувати щось поважче. Та й тієї ж битою треба вміти користуватися, інакше її просто можуть вирвати з рук або вибити, а в тому, що її тут же використають проти власника немає ніяких сумнівів. Так що найкращий варіант - бризнути балончиком, вжалити електрошокером, а потім вже побити битою.

Травматична або газова зброя вимагає ліцензії. У зимовому одязі гумова куля не завжди ефективна, а про газовий пістолет і говорити нічого. В цілому, мати при собі травматичний пістолет цілком розумно - цю зброю возять з собою більшість далекобійників. Але знову-таки, не факт, що зброї серйознішої не виявиться у нападника. Також у травматики є цілий ряд обмежень, наприклад, не можна стріляти з відстані менше метра (наприклад, коли Вас витягують з машини), що потрапляє під перевищення самооборони. Стріляти в обличчя також не можна, а для дублянки або товстої куртки гумова кулька буде, що слону дробина.
Що ж можна порадити автомобілісту для самооборони? Для міста ідеальний варіант - возити з собою електрошокер і балончик. Для далеких поїздок з довгими перегонами краще придбати травматику, а то і гладкоствольну рушницю, яку можна оперативно зібрати в разі нападу.
Самим же кращим засобом самооборони залишається мирний дух в серці і розумна голова на плечах. Більшості конфліктів можна, так чи інакше, уникнути, а «вчити» покидьків на дорозі культурі, як показує практика, марно - простіше і безпечніше піти від конфлікту. До речі, дуже багато хто, озброюючись, самі ж ці конфлікти провокують - звідси, і виникають періодично перестрілки з травматичної зброї, а також постійні бійки на дорогах. Якщо говорити з агресивними хамами спокійно і твердо, не відповідаючи їм злобою, то шансів мирно вирішити ситуацію набагато більше, ніж перемогти навіть зі зброєю в бійці з тим, хто зазвичай більш розвинений фізично і вже має досвід таких бійок.

auto.webalta.ru

***
Корисно почитати




Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...