«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Щоб вікна не запотівали: правила прозорості (+++відео)


Дуже частою причиною дорожньо-транспортних пригод стає погана видимість. Однак не завжди це провокує туман або проливний дощ, з якими непогано справляються «протитуманки» і «двірники». А ось запітнілі скла можуть стати саме тим каменем спотикання, об який спіткнеться ваша «сталева конячка».


Існує поняття, про яке знають небагато, але стикається кожен водій. Це так звана «точка роси». Якщо говорити зрозумілою для середньостатистичного користувача мовою, то це температура, до якої необхідно охолодити повітря з певним вмістом водяної пари, щоб він почав конденсуватися. Якщо температура скла в автомобілі приблизно дорівнює температурі зовнішнього середовища, то вікна залишаються чистими і прозорими. А от якщо температура нижче точки роси щодо повітря в салоні, тоді скла стають каламутними в результаті запотівання.



Причини запотівання скла


Так чому в наших автомобілях запотівають стекла? Причини можуть бути різними, але головною залишається різниця температурних режимів ззовні і в салоні. У більш теплому повітрі салону автомобіля міститься волога, яка при попаданні на холодне скло перетворюється на мікроскопічні частинки води, які заломлюють світло, тим самим створюючи ефект, який ми називаємо туманом. Простіше кажучи, запітнілі стекла стають наслідком самого справжнього туману, який утворюється в салоні.

Ще один ворог прозорості скла - це самі різні вологі речі, які можна знайти в салоні авто: взуття, одяг, оббивка, килимки, ганчірки, парасольки, нагодована вологою шумоізоляція і т.д.

Як не дивно, але стекла можуть «потіти» і в тому випадку, якщо ви є щасливим володарем автомобіля з клімат-контролем. Якщо система справна, ніяких проблем у вас не виникне. А от коли спеціальний отвір для відведення вологи в системі забито, то зайвий конденсат, якому нікуди діватися, буде туманити вам погляд.

Ще однією несправністю, яка викликає запотівання вікон, є протікання охолоджуючої рідини з радіатора або патрубків обігрівача прямо в салон.

І, нарешті, не слід списувати з рахунків випивших пасажирів або,самих водіїв, дихання яких автоматично перетворюється на спиртні випаровування. Якщо ви були закохані в свою вчительку хімії та ловили кожне її слово, то прекрасно знаєте про те, що спирт - прекрасний абсорбент, який вбирає вологу краще, ніж гарячі піски Сахари. Саме тому вранці після буйної вечірки нам так нестерпно хочеться пити. Ось чому п'яні люди значно прискорюють процес запотівання скла.

Методи боротьби з «волого-туманним» ворогом


Отже, з причинами ми розібралися, тому приступимо до головного - до способів запобігання утворення на стеклах вашого авто зрадницького туману.

Виходячи з першої причини запотівання скла, слід врахувати, що впоратися з ним можна шляхом провітрювання або ж прогрівання салону. Для теплої пори року підійде перший спосіб, а другий буде як не можна до речі взимку. Лобове та бокові скла можна вивести з коми, обдувши їх потоками теплого повітря з пічки. А для заднього скла передбачений окремий обігрів. Як превентивний захід водій і пасажири повинні струсити з одягу вологу або сніг. При цьому не зайвим буде прикупити замість повстяних гумові килимки, які не вбирають вологу взагалі.

Існує й альтернативний спосіб протистояти запітніння стекол в машині, але він вам навряд чи сподобається, якщо за вікном автомобіля лютує морозно-колюча зима. Але, як би там не було, в боротьбі за безпеку всі методи мають право на існування. Спробуйте зрівняти температурний показник всередині салону з температурою зовні. Тобто просто відкрийте вікна. На це вас можуть штовхнути тільки несправні повітрозабірники, тому постарайтеся усунути поломку, якщо не хочете стати членом суспільства моржів Берингової затоки.

Ще один спосіб - довіритися сучасним хімічним засобам, які покликані боротися з запотівання скло. Принцип їх дії грунтується на створенні непомітної плівки, яка запобігає появі водяних крапельок. Для цього досить розпорошити склад і протерти скло серветкою з м'якої тканини. Досвідчені водії радять не обробляти задні бічні стекла, щоб «туман» утворювався саме на них. Існує всього дві групи Антизапітнівачі. Якщо одні не дають утворюватися вологи, то інші просто відштовхують її.


Іноді сильно запотівають скла в машині через те, що несправна заслінка забору повітря з вулиці. Коли вона закрита, то в салоні циркулює один і той же повітря, з якого волозі просто нікуди діватися, окрім як осісти на стеклах. Простий спосіб перевірити роботу заслінки - бризнути чимось ароматичним на зовнішній повітрозабірник. Якщо заслінка працює нормально, то ви відчуєте цей аромат в салоні автомобіля.

Крім усього вищесказаного, можна модернізувати повітропровід, який розташований в багажнику. Для цього проріжте отвір в бічній обшивці багажного відділення та встановіть пластмасову решітку - вона збільшить відтік вологого повітря. Ефективна вентиляція салону вашої машини - запорука того, що скла будуть потіти значно менше.

проблиски МАЙБУТНЬОГО

Дослідники з Массачусетського Інституту Технологій вирішили проблему запотівання скла за допомогою сучасних технологій. Так, вони створили спеціальне покриття з надтонкого композитного матеріалу, в який входить силікон і пластик. Це покриття покликане притягувати краплі води і вирівнювати їх, перетворюючи затуманений шар в прозорий. Розробка зацікавила багатьох автовиробників. У той же час британська компанія McLaren збирається в найближчому майбутньому замінити «двірники» на всіх своїх моделях спеціальною технологією, яка буде очищати скла за допомогою ультразвуку. Залишилося тільки дочекатися, поки майбутнє вступить у свої права.
Сьогодні ми постаралися відповісти на питання про те, чому в машині запотівають скла, і як з цим боротися. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам, адже єдиний транспортний засіб, в якому навіть з запітнілими стеклами можна відчувати себе в цілковитій безпеці - це танк Т-90.




Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...