«Найбільшу небезпеку на дорогах представляє машина, яка їде швидше, ніж здатний думати її водій.»
Роберт Лембке

«Аварії трапляються тому, що нинішні водії їздять по вчорашніх дорогах на завтрашніх машинах з післязавтрашньою швидкістю.» Вітторіо Де Сіка

Що шукаємо ???

Поради досвідчених водіїв новачкам


Поступайтеся дорогою дурням, не піддайтеся поганому прикладу і пам'ятайте про водійську мову, щоб успішно пережити перші кілометри за кермом .
У пробці краще нікуди
 не поспішати / shutterstock.com
 

Отримати права і сісти за кермо - заповітна мета багатьох українців. Проте після автошколи перші тисячі кілометрів самостійної їзди є дуже важкими, і навіть буква «У» на задньому склі (насправді, згідно з ПДР, повинен висіти знак «70», але в народі вважають за краще саме «У») не вселяє упевненості в тому, що вдасться доїхати до роботи без аварії або інших неприємностей. Природно, майже всі початкуючі водії проходять стандартний шлях проб і помилок, якийсь час вислуховують лайку від досвідченіших колег по роботі, червоніють після чергового невдалого старту на світлофорі і дряпають кузов при невдалій парковці, пише Сьогодні.



Відразу відзначимо, що з думкою, що існує в народі, про те, що всі біди - через те, що людей погано учать в автошколах, а права купуються за хабарі, справедливо лише частково. Річ у тому, що більше 70-80% ДТП здійснюють саме досвідчені водії. Тому наведені поради і приклади про те, як пережити перші кілометри, радимо почитати всім.

Розвідайте маршрут

Перша рада початкуючому водієві - вивчайте дорогу, по якій вам належить їздити. Краще всього це робити, знаходячись в автомобілі або громадському транспорті, сідаючи поряд з водієм. Запам'ятати потрібно знаки, розмітку, місця для повороту і зупинки, а також дії. Вже після того, як запам'ятали його візуально, спробуйте по ньому проїхати вночі або рано вранці, коли на дорозі дуже мало машин - навіть якщо і будуть помилки, нічого страшного не відбудеться.

Знаходячись за кермом, прагніть прогнозувати ситуації, прокручуючи в голові комбінації: якщо цей мене підрізатиме, я скручу сюди, якщо цей обжене, подам управо. Лише коли з'явиться відчуття упевненості, виїжджайте в години пік.

Правильний підхід

Дуже важливо, сідаючи за кермо, спочатку настроїтися на скрупульозне виконання всіх вимог Правил дорожнього руху і не звертати увагу на те, що інші водії їх порушують. Особливо це стосується таких «незначних», на думку більшості водіїв, порушень: «проскочити на жовто-червоний», «розвернутися через подвійну суцільну», «розігнатися в місті до сотні км/год».

Правила придумані для того, щоб рух був безпечним, і деякі пункти в них написані кров'ю неудачливих водіїв. Тому не піддайтеся поганому прикладу, навіть якщо він і заразливий, а правила здаються відверто безглуздими.

Звертайте увагу на «дрібниці»

Практика показує, що початкуючі водії, відразу після того як отримали права, забувають декілька правив.

  • По-перше, перш ніж рушити з місця, пристебніть ремінь безпеки і включіть лівий поворот (навіть якщо ви знаходитеся на порожній вулиці в дві години ночі). 
  • По-друге, громадський транспорт, який виїжджає з «кишені», потрібно пропустити.
  • По-третє, при одночасному перестроюванні авто, рухомих попутно, потрібно поступитися дорогою транспортному засобу, що знаходиться справа. 
  • По-четверте, ще раз нагадуємо, що жовте світло є заборонним (!) сигналом, а «на спину і на груди» регулювальникові їхати не можна. 
  • По-п'яте, різко гальмувати заборонено, за винятком ситуації, коли іншої можливості уникнути ДТП немає. 

Це прості речі, але я бачив декілька десятків ДТП, причиною яких послужила забудькуватість водія.

Додамо сюди і ще одне правило, яке іноді забувають навіть досвідчені водії: перед тим, як сісти за кермо, оцініть свій стан. Адже сонний водій небезпечніше п'яного. Те ж саме стосується ситуації, коли «немає настрою» - краще поїхати на суспільному транспорті або викликати таксі.

Дорога - не місце для змагань

Найпопулярніша помилка водіїв (не тільки новачків) - спроба доїхати швидше за інших. Доходить до відвертих маразмів. Наприклад, деякі водії змагаються в тому, хто швидше доїде до світлофора (і у результаті стоять на «червоному» разом), а потім кожен з них старається щонайшвидше стартанути - без якого-небудь практичного сенсу.

Інший приклад - деякі водії не їздять по місту з дозволеною швидкістю 60-80 км/год тільки тому, що їх обганяють. Або неадекватно реагують на обгін - додають швидкість, наздоганяють «кривдника» і всіма силами прагнуть їхати хоча небагато попереду нього. Хоча до цього ніякої необхідності в швидкій їзді і не було.

Постійно в місті виникає і така картина: один водій їде в крайній лівій смузі з невисокою швидкістю, ззаду йому мигають з проханням пропустити, але замість того, щоб спокійно перебудуватися, він різко б'є по гальмах, свідомо (!) підставляючи свій автомобіль під удар. У результаті страждають обидва водії.

Поспішати потрібно завжди поволі

Навіть якщо ви знаєте дорогу як свої п'ять пальців, плануйте поїздку так, щоб не було необхідності їхати швидко або повзти в пробці. У обох випадках ризик потрапити в ДТП зростає в рази в порівнянні з їздою на дозволеній швидкості. Для цього потрібно виїжджати заздалегідь, а перед виїздом про всяк випадок дивитися на завантаженість дороги за допомогою інтернет-сервісу (наприклад, Яндекс-пробки). Часто краще перечекати пробку будинку, на роботі або в кафе, чим тягнутися, дарма спалюючи паливо, розтрачувавши нерви і піддаючи себе непотрібному ризику. Якщо все-таки поїхали на машині і потрапили в пробку, потрібно розслабитися, не намагатися обігнати сусідів, порушуючи правила, а їхати так, як вас несе потік.

Звичайно, іноді хочеться рознести все в клапті, усередині все кипить, а машини навколо рухаються з черепашачою швидкістю. В цьому випадку найкраще - пам'ятати, що ви не владні над ситуацією, що нервувати марно. Простіше розслабитися: включити радіо або улюблений диск (багато водіїв навіть спеціально купують собі аудіокниги). Про запізнення завжди можна попередити по телефону - зараз до цього відносяться з розумінням.

Використовуйте «водійську мову»

Умовні знаки, за допомогою яких водії спілкуються один з одним, досить прості і зрозумілі навіть без спеціального вивчення. Про всяк випадок напишемо основні.

  • Для того, щоб перебудуватися в потоці, включайте покажчик повороту і притисніться до краю смуги до тих пір, поки один з водіїв не зупиниться (або сповільниться) і не мигне світлом. Після цього обов'язково потрібно подякувати його, мигнувши кілька разів аварійкою.
  • Негласне правило, якого зазвичай дотримуються: пропускати тих, хто проситься, через одного. Тобто, якщо ви бачите, що група автомобілів включила покажчик повороту (хочуть об'їхати перешкоду або ДТП), від вас чекають тільки того, що ви пропустите одного і поїдете далі.
  • І ще одне золоте правило кожного водія: дай дорогу дурневі. Якщо поведінка іншого водія на дорозі вам незрозуміло, не намагайтеся з'ясовувати, хто має рацію, хто винен. Подумайте про те, до чого може привести вашу протидія таким лихачам, і спокійно поступіться дорогою, щоб уникнути таких стресових ситуацій.


Будьте готові до пригодою!

Випадки, як відомо, бувають різні. Навіть нова і дуже надійна техніка може вийти з ладу. На цей випадок у кожного водія має бути план дій: або друг, який по дзвінку приїде і допоможе завестися (або візьме на буксир), або номер телефону евакуатора (правда, в цьому випадку водій відразу потрапляє на 500-600 грн). Якщо дозволяють засоби, можна стати членом автомобільного клубу, їх зараз немало (зокрема додатковий сервіс надають і багато офіційних СТО, і страхові компанії). За абонентську плату вам нададуть допомогу по першому вашому дзвінку. Можна заплатити за рік, можна за якийсь короткий період.

Те ж саме торкається і ДТП - допомога когось досвідченого, хто приїде і хоч би подасть моральну підтримку, не перешкодить. До речі, цього року на українському ринку з'явилася нова послуга - мобільний адвокат. Подзвонивши по вказаному в рекламі номеру телефону, можна отримати консультацію, наприклад, у разі неправомірних дій співробітників ДАІ.

Але у будь-якому випадку з собою має бути телефон і якась сума грошей. Інакше дрібна неприємність відбере дуже багато нервів.

Джерело: segodnya.ua

Немає коментарів:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...